Pojemniki do dań na wynos

Coraz częściej restauracje oferują swoje dania nie tylko na wynos w lokalu, ale także z opcją dowozu do klienta. Aby posiłek w każdej z tych sytuacji bezpiecznie dotarł do miejsca przeznaczenia, musi zostać zapakowany w odpowiedni sposób. Poza często używanymi, styropianowymi opakowaniami, coraz większa liczba restauratorów zaczęła używać metody zgrzewania.

Pojemniki zgrzewane o wiele lepiej chronią jedzenie

pojemniki do zgrzewuOd momentu, w którym na rynku pojawiły się firmy oferujące catering dietetyczny, pojemniki do zgrzewu stały się powszechnym widokiem. Stosuje się je ze względu na wyjątkową szczelność, której nie posiadają prowizorycznie zamykane styropianowe pojemniki. Są też o wiele bezpieczniejsze do przenoszenia i przewożenia posiłków, niż te z plastikowymi pokrywkami, które mają tendencję do spadania, jeśli zahaczą o cokolwiek. Metoda zgrzewu zakłada użycie specjalnego rodzaju pojemników z tworzywa odpornego na działanie wysokich temperatur. Po umieszczeniu wewnątrz posiłku, na jego powierzchnie nakłada się folię wyprodukowaną do tego typu zastosowań. Następnie za pomocą zgrzewarki, folia wtapia się w krawędzie pojemnika. Jeżeli proces ten wykonany zostanie prawidłowo, zamknięcie takie jest w pełni szczelne. Folia, która znajduje zastosowanie w zgrzewaniu, jest o wiele grubsza niż ta, którą znamy pod nazwą spożywczej. Wykazuje się więc o wiele lepszą wytrzymałością niż cienka warstwa styropianu.

Wśród restauratorów, rośnie liczba tych, którzy pakują swoje dania w pojemniki nadające się do zgrzewu. Jest to metoda zapewniająca niezwykłą szczelność i odporność na uszkodzenia, którymi nie mogły się poszczycić na przykład opakowania styropianowe. Wydaje się więc, że zgrzewanie stanie się najpopularniejszą metodą pakowania jedzenia na wynos.