Najlepsze produkty bezglutenowe

Jeszcze do niedawna, osoby stosujące dietę bezglutenową  były uznawane jako dziwolągi, ponieważ na siłę szukały odpowiedniej diety. Jednak teraz już wiemy, że taka dieta nie jest wymysłem, a sposobem leczenia chorych na celiakię.

Wybór bezglutenowych produktów

produkty bezglutenoweNa wstępie trzeba wyjaśnić czym jest gluten i choroba nazywana celiakią. Mieszanina białek pochodzenia roślinnego, które występują w pszenicy, życie czy jęczmieniu, jest nazywana glutenem. To właśnie on jest odpowiedzialny za nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego u osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Natomiast osoby chore na celiakię, będącej uwarunkowaną genetycznie, nie mogą spożywać glutenu, ponieważ jego obecność powoduje nadmierną reakcję układu odpornościowego. Takie osoby, produkty bezglutenowe muszą spożywać do końca życia, gdyż nie ma skutecznej metody leczniczej. Jedynie należy całkowicie wyeliminować z diety nawet najmniejsze ilości glutenu. Obecnie jest to znacznie prostsze niż kiedyś, ponieważ producenci żywności mają obowiązek umieszczać na produktach bezglutenowych informacji na opakowaniu w formie przekreślonego kłosa. Na pewno do listy produktów bezglutenowych można zaliczyć: soję, kukurydzę, ryż, ziemniaki czy fasolę. Bez glutenu jest także mięso, warzywa czy owoce, zatem mamy spory wybór żywności. Bezapelacyjnie należy wyeliminować cista i ciasteczka oferowane w cukierniach, makarony i kasze na bazie zabronionych zbóż czy kaszę manną. Początki eliminacji glutenu mogą być trudne, ale z czasem bezbłędnie rozpoznamy żywność bezglutenową.

Życie bez glutenu jest możliwe i często jest ono zdrowsze niż osoby, która spożywa wszystko. Przede wszystkim wynika to z faktu, że produkty bez zawartości glutenu są zwyczajnie zdrowsze, bo mają więcej wartości odżywczych.