Kruche ciastka owsiane

Cukiernie są pełne przeróżnych ciast i ciasteczek, które są lepszej lub gorszej jakości. Dostaniemy w nich karpatkę, cisto z kruszonką, babeczki cy od niedawna także ciasteczka z mąki owsianej. Są one zdrowe i bogate w cenne witaminy.

Jak zrobić ciasteczka z mąki owsianej?

ciastka owsiane bez mąkiMąki pszennej, żytniej czy kasztanowej, sobie nie zrobimy w domu, ale za to mąkę owsianą, jaglaną czy nawet gryczaną, będziemy mogli zrobić. Wystarczy zmielić w młynku lub blenderze kaszę jaglaną, gryczaną lub płatki owsiane. Będziemy mieli wtedy pewność, że do mąki nie dodano żadnych polepszaczy. Z mąki owsianej można robić chleb, bułki, ciasta, a nawet naleśniki. Można ją mieszać z innymi rodzajami mąk, aby otrzymać bardziej wartościowy produkt. Jednak najpopularniejsze są ciastka owsiane bez mąki. Do ich przygotowania wystarczy posiadać kilka składników, do których można dodać wiórki kokosowe, bakalie czy nasiona słoneczka. Do przygotowania ciasteczek będzie nam potrzebna wspomniana mąka owsiana, jajko, masło i nieco dodatków w postaci bakalii. Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć na jednolitą masę i uformować małe kuleczki, które potem trzeba rozpłaszczyć lub rozwałkować ciasto i wykroić foremkami ciasteczka. Tak przygotowane ciasteczka, należy włożyć do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni i piec około dziesięć minut. Po upływie czasu, ciasteczka owsiane są gotowe. Można do nich dodać inne rodzaje mąk, aby dodatkowo wzbogacić ich smak. Z mąką owsianą świetnie się komponuje mąka jaglana i kokosowa.

Zrobienie ciasteczek owsianych jest bardzo proste i nie zabiera wiele czasu. Żeby na długo zachowały świeżość, należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Są one kruche i delikatne w smaku, więc z pewnością każdemu zasmakują.