Czym jest nietolerancja glutenu?

Schorzenie, jakim jest celiakia, czyli po prostu nietolerancja glutenu, znane jest i diagnozowane od całkiem niedawna. Wcześniej lekarze, obserwując niejednoznaczne objawy nie zawsze byli w stanie określić z czym zmaga się pacjent. Dziś jednak nietolerancja na gluten jest powszechnie znana i rozumiana. Coraz więcej osób postanawia zrezygnować z glutenu mając uwagę jego niezbyt zdrowy wpływ na nasze zdrowie.

Więcej o nietolerancji na gluten

nietolerancja glutenu badaniaZacznijmy od tego czym jest gluten oraz jakie są objawy nietolerancji na gluten. Jak pewnie wiele osób wie, gluten to swego rodzaju białko, które znajdziemy przede wszystkim w produktach pszenicznych, czyli w chlebie, bułkach, mące pszennej czy nawet oczywiście w piwie. Gluten dodaje się również często do gotowych do spożycia produktów, które znaleźć można w każdym sklepie. Większość osób może spożywać gluten w nieograniczonej ilości i nie odczuwają oni żadnych skutków ubocznych, jednak część osób zauważa u siebie czasem silniejsze, czasem słabsze objawy spożycia glutenu. Niekiedy to tylko lekkie wzdęcia, u innej osoby może to być natomiast ból brzucha. Czasem jednak celiakia jest na tyle zaawansowana, że zjedzenie nawet  najmniejszej ilości glutenu wiąże się z wizytą w szpitalu i uporczywymi bólami, które uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Jeśli podejrzewamy, że dotyczy nas nietolerancja glutenu badania możemy obecnie wykonać w niemal każdym laboratorium.

Schorzenie, jakim jest właśnie nietolerancja glutenu nie jest zbyt przyjemna. Może nas ograniczać, zwłaszcza jeśli lubimy jeść na mieście. Na szczęście obecnie bez trudu znajdziemy pieczywo bezglutenowe, całą gamę mąk, z których możemy przygotować swoje ulubione potrawy, na przykład mąkę kukurydzianą czy kokosową, z której zrobimy pyszne ciastka.